OPOZORILO: Ta spletna stran uporablja samo lastne piškotke (phpbb3). Zbrišite jih lahko spodaj desno, onemogočite pa v nastavitvah brskalnika.

Barvanje radiatorjev

Oddelek za hišne mojstre
Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Barvanje radiatorjev

OdgovorNapisal/-a edin » 28 Sep 2012, 00:45

Je kdo že barval radiatorje? Sam sem se lotil tega to sezono in imam samo eden nasvet: raje uporabite Lavacol kot brusni papir za odstranjevanje barve. Jaz sem se odstranjevanja lotil z brusnim nastavkom na flekserci in sem stanovanje dekoriral s prašnimi delci.

Če želite zadevo narediti temeljito, potem je najbolje vzeti radiatorje dol in jih odnesti nekam na peskanje in barvanje. Meni se to ni dalo oz. nisem bil popolnoma prepričan a bi vse špilalo kot je treba potem, ko bi radiatorje vrnil nazaj... pa še ne vem ali bi se splačalo toliko investirati v 20 let stare radiatorje.

Ob naslednji prenovi bi jih verjetno zamenjal z aluminijastimi radiatorji Aklimat... všeč mi je design pa še barve si lahko izbiraš.:
Slika
Imajo pa aluminijski radiatorji baje eno slabo lastnost da pokajo. To bi lahko bil tudi dober specialni zvočni efekt za nas, ki nimamo kamina :)

Pri barvah za radiatorje pa je izbira bolj švoh: a boš belo mat ali belo sijaj? Sam sem se odločil za sivo in nežno rumeno... v bauhausu imajo neke barve, ki se lahko uporabijo tudi za radiatorje (baje do 80 C), kar verjetno ni najboljša rešitev je pa zelo poceni. Kupil sem dve različni barvi za po 5m2 in prebarval vseh 7 radiatorjev (kar po mojih izračunih pride ravno 5m2) dvakrat, pa še nekaj barve je ostalo. Vse skupaj je koštalo kakšnih 10 EUR.

Sicer pa imajo v Obiju neko barvo za radiatorje, ki baje zdrži temperaturo do 400 stopinj. Ne vem pa, če kljub temu porumeni. Na navodilih barve Tessarol piše tole:
Značilnost alkidnih veziv na osnovi topil je spreminjanje barvnega tona pri povišani temperaturi, kar opazimo pri belem in svetlih barvnih tonih (rumenenje).


Torej recept na kratko:
1. radiatorje temeljito očistimo. Pozorni moramo biti na prah in mucke, ki se naberejo na nedostopnih mestih
2. staro barvo dol
3. zaščitimo delovno okolje s kartonom, cevi in ventile pa z lepilnim trakom
4. premažemo s temeljno barvo
5. rahlo pobrusimo
6. ponovno premažemo s temeljno barvo
7. premažemo z barvo za radiatorje (nedostopne dele s posebnim čopičem za radiatorje, dostopne pa lahko z valjčkom).
8. rahlo pobrusimo
9. še enkrat premažemo

Seveda je potrebno med posameznimi premazi počakati, da se zadeva posuši... skladno z navodili proizvajalca.
Priponke
pobrusen.jpg
pobrusen.jpg (47.55 KiB) Videno 9918 krat

Vrni se na Nasveti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost