OPOZORILO: Ta spletna stran uporablja samo lastne piškotke (phpbb3). Zbrišite jih lahko spodaj desno, onemogočite pa v nastavitvah brskalnika.

Predlog za reševanje problema napačno parkiranih avtomobilov

Naj se javi lastnik vozila, ki nam je zaparkiral vhod
Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Predlog za reševanje problema napačno parkiranih avtomobilov

OdgovorNapisal/-a edin » 17 Feb 2016, 22:04

Zadnjič mi je nekdo zasedel lastniško parkirno mesto v garaži (Vhod z Neubergerjeve).
Ko sem klical dežurno službo in vprašal za postopek, me je gospod napotil na policijo.

To me preseneča glede na to, da imamo videonadzor in varnostno službo.
Zato v takih primerih, ki jih baje ni malo, predlagam sledeči protokol:

1. Oškodovanec pošlje sliko z registrsko tablico napačno parkiranega avtomobila
2. Pooblaščena oseba s pomočjo arhivskega videposnetka ugotovi čas vstopa avtomobila (z zgornjo registrsko označbo) v garažo.
3. V programu, ki beleži dogodke na rampi ugotovi s katero dostopno kartico je avtomobil vstopil
4. Kontaktira lastnika in ga vpraša (po zdravju). Osebno bi se strinjal, da lahko v hišnem redu/pravilniku zapišemo tudi, da se takšna kartica takoj blokira in se mora potem lastnik sam oglasiti dežurni službi.

Da bi to delovalo morata imeti oba programa nastavljeno sinhronizacijo časa (preko ntp strežnika, npr. od Inštituta Jožef Štefan: time.ijs.si ali 193.2.4.6).

Prispevkov: 12
Pridružen: 28 Avg 2012, 13:58

Re: Predlog za reševanje problema napačno parkiranih avtomob

OdgovorNapisal/-a Jaren » 28 Mar 2016, 16:21

Zaparkiranje se dogaja, včasih pomotoma, včasih nalašč, včasih po malomarnosti. Meni je pomagala vljudnost, napisal sem listek s pojasnilom in vozila ni bilo več na mojem parkirnem mestu. Glede lovljenja voznikov napačno parkiranega vozila po predlagani metodi menim, da bi bil strošek večji od izplena, saj bi bilo treba pregledati za 24 ur vstopnih avtomobilov, lastnik pa ni nujno, da je bil tudi voznik. Lahko bi bil najemnik, kakšen od sorodnikov itd. Kolikor vem, je z video nadzorom pokrit samo vhod/izhod v garažo. Pogovarjal sem se z upravnikom in strinjam se z njim, da en varnostnik (ki naj bi se ukvarjal z požarnim varovanjem) ne more nadzirati vseh šestih delov garaže. Predlagam iskanje krivca po fazah, najprej vljuden listek za brisalcem. Težava pa je kam tačas svojim avtomobilom (morda na drugo zasebno mesto).

Jaren

Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Re: Predlog za reševanje problema napačno parkiranih avtomob

OdgovorNapisal/-a edin » 05 Apr 2016, 21:03

Jaz sem ga začasno parkiral na vmesni prstor ob robniku, kar je bilo seveda tudi moteče za vozila, ki so šla mimo. Napačno parkiranih avtomobilov je domnevam veliko (sodeč po zapornicah, ki jih vidim na parkirnih mestih) po mojem mnenju največ zaradi malomarnosti lastnikov, ki posojajo/oddajajo kartice drugim in jim ne pojasnijo kje točno se nahaja parkirno mesto (etaža, št. parkirnega prostora) ali pa tega niti sami ne vedo.

Torej, s takšnim ukrepom bi se lastnike usmerjalo k odgovornem ravnanju pri manipuliranju z dostopnimi karticami. Poleg tega bi se odkrivale nepravilnosti (odtujitve in izgube kartic, ki morda v sistemu niso onemogočene).

Razumem, da bi bilo nekaj dela s tem in dejstvo je tudi, da so vsi videonadzorni sistemi s katerimi sem se do sedaj srečeval relativno neprijazni, nepregledni in pogosto tudi ne delujejo kot bi morali ali pa varnostniki niso poučeni o uporabi.

Ta problem pregledavanja posnetkov za 24 ur je res ovira, vendar v bližnji prihodnosti bodo na trgu gotovo sistemi, ki bodo lahko avtomatično beležili registrske oznake vozil neposredno s posnetkov, tako da bodo podatki dostopni takoj v informacijskem sistemu.

Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Re: Predlog za reševanje problema napačno parkiranih avtomob

OdgovorNapisal/-a edin » 07 Apr 2016, 20:53

Takšne kamere za prepoznavanje registrskih tablic so že v prodaji. Prav tako programska oprema, ki omogoča iskanje podatka o dogodkih vezanih za posamezno registrsko tablico brez pregledovanja posnetkov.

Poglejte: https://m.youtube.com/watch?v=OMgo82d5kUY

Prispevkov: 12
Pridružen: 28 Avg 2012, 13:58

Re: Predlog za reševanje problema napačno parkiranih avtomob

OdgovorNapisal/-a Jaren » 23 Maj 2016, 10:48

Pozdravljeni,
prepoznavanje registrskih tablic iz tehničnih razlogov ni problem. Pri tem trčimo na varovanje osebnih podatkov. Registrska številka v povezavi z imenom lastnika in je varovan podatek. Tudi policija ne posreduje več teh podatkov, razen po odločbi sodišča. Seznam na policiji je varovan do te mere, da se do podatkov da priti smo z imenom in geslom, računalnik pa beleži in hrani vsak dostop, policisti, ki brskajo po bazi teh podatkov pa morajo imeti resen razlog za to. Seznam povezav imen in registrskih številk je obdelava osebnih podatkov za katero je potrebna zakonska osnova, ali pa 70 % soglasje vseh, udeleženih v tem seznamu. Seveda ni zakona, ki bi prepovedoval, da na svoje parkirno mesto ne smeš pripeljati tastovega avtomobila, službenega avtomobila, ali pa Rent-a-carja. Če je tako, pa prepoznavanje registrskih kartic ni več smiselno. Če to filozofijo povežemo s stanovanjem, tudi ni zakona, da svojega ključa ne smeš posoditi komurkoli in z njim lahko kdorkoli stopi v stavbo in stanovanje, pa tega vstopanja ni treba prijavljati nikomur. Takšni časi so zdaj.

LP

Jaren

Vrni se na Promet

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov