OPOZORILO: Ta spletna stran uporablja samo lastne piškotke (phpbb3). Zbrišite jih lahko spodaj desno, onemogočite pa v nastavitvah brskalnika.

Energetski zakon

Ureditev bivalnega okolja in ekološke teme
Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Energetski zakon

OdgovorNapisal/-a edin » 14 Sep 2012, 12:32

Danes sem prejel sporočilo spodaj. Kaj pravite, je namen te zakonodaje skrb za okolje ali polnenje žepov energetskega lobija?

--------------------------------------------
Pozdravljeni,

vsi prejemniki tole posredujte čimvečjemu številu oseb. Naša oblast oz. lobiji, ki ji šepetajo na uho, se je zdaj očitno odločila do kože oguliti etažne lastnike.

Pregledovala sem Energetski zakon-EZ in ugotovila naslednje: prvotno besedilo EZ objavljeno v letu 2007 ( Ur. l. RS 27/2007) sploh ni imelo določbe, da moramo etažni lastniki OBVEZNO namestiti delilnike toplote. Kar so spregledali takrat, so že naslednje leto popravili ( Ur. l. RS 70/2008), brisali so določbo 1 in 2 odstavka 94 člena, ki je lastnkom omogočala, da sami izberejo način obračuna porabljene toplote v hiši in kot obvezno določila namestitev delilnikov.

Posledice za etažne lastnike so znane- strošek v višini 50 € za vsak radiator, stroški odčitavanja...

To je šele začetek. V letu 2015 sledijo še merilniki porabljene tople vode.

Pa tudi to še ni vse. EZ je določil tudi, da morajo imeti vse stavbe v katerih so več kot 4 posamezni deli, izdelano energetsko izkaznico. Stavbe zgrajene pred letom 1980 jo morajo izdelati do leta 2015, ostale do 2030 ( Ur. l. RS 10/2012, 33.čl.). Stroški?, verjetno ne bodo majhni.

Pa še ni konec. Energetska izkaznica bo veljala zgolj 10 let, potem jo bo potrebno obnoviti. EZ tudi določa, da bo moral lastnik pri vsaki prodaji ali oddaji stanovanja bodočega kupca ali najemnika seznaniti z energetsko izkaznico.

In vsi ti napadi na žepe etažnih lastnikov zgolj v enem zakonu -EZ. Kakšne tempirane bombe morebiti tiktajo še po drugih, je ta hip očem nevidno.

Ob prebiranju tega EZ sem dobila občutek, da smo etažni lastniki očitno postali samoposrežni bankomat za razno razne lobije, ki usmerjajo ravnanje naših oblastnikov.

Da si boste lažje predstavljali, še malo jusa.

Lastninska pravica je pravica imeti stvar v posesti, jo uporabljati in uživati na najobsežnejši način ter z njo razpolagati. Omejitve uporabe, uživanja in razpolaganje lahko določi samo zakon ( 1.odst. 37. čl. Stvarnopravnega zakonika, UR. l. RS 87/2002). Isti zakon v 1. ods. 105 čl. dolooča, da je etažna lastnina lastnina posameznega dela zgradbe in solastnina skupnih delov. Iz tega izhaja, da je etažna lastnina lastnina. Če je temu tako, ne vidim razloga, da EZ zahteva izdelavo energetskih izkaznic zgolj za zgradbe v katerih so najmanj 4 posamezni deli, ne pa za vse stavbe. Mislim, da gre za kršitev 14.čl. Ustave- enakost pred zakonom in tudi kršitev 33.čl. - pravica do lastnine, saj zakonodajalec etažne lastnike na ta način, omejuje v uživanju in razpolaganju lastnine.

Lep pozdrav vsem,
Martina Kanalec

Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Re: Energetski zakon

OdgovorNapisal/-a edin » 11 Feb 2014, 23:48

Akcija Zveze potrošnikov v zvezi z uvedbo obvezne energetske izkaznice:

Energetska izkaznica: sporočite vladi, da potrošniki nismo in ne želimo biti le nemi plačniki neracionalnih, nesmislenih predlogov!

Zahtevamo spremembe Energetskega zakona v delu, ki se nanaša na energetsko izkaznico. Se strinjate z našimi zahtevami? Podpišite peticijo! S podpisom sporočate vladi, da potrošniki nismo in ne želimo biti le nemi plačniki neracionalnih, nesmislenih predlogov!

Oddajte svoj glas in podpišite peticijo ->

Zakaj predlagamo spremembe?
1. Ker predlagani način za nas, potrošnike pomeni le nov, dodaten strošek.
2. Ker predlagani način lastnikom ne daje druge izbire, kot da izkaznice naročijo pri zelo dragih strokovnjakih, čeprav gre le za vnos podatkov, ki jih moramo posredovati sami lastniki stavbe.
3. Zato ker želimo, da potrošniki imate izbiro (izbira med merjena energetska izkaznica, če njen izračun temelji na podatkih o dejanski porabi energije ali kot računske energetska izkaznica, če njen izračun temelji na podatkih o energetski učinkovitosti stavbe).

Slika

Pripravili smo konstruktiven predlog sprememb, ki upoštevajo potrošnike in hkrati zahteve direktive glede izdajanja energetskih izkaznic. Predlogi se izognejo tudi dodatnim obremenitvam državnega proračuna z vzpostavljanjem novih evidenc in izdajanjem novih odločb.

Preberite: Celoten predlog, ki smo ga pripravili skupaj z odvetnikom Janezom Tekavcem.

Hvala za podporo, za vaš glas!

Vrni se na Okolje in prostor

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov