OPOZORILO: Ta spletna stran uporablja samo lastne piškotke (phpbb3). Zbrišite jih lahko spodaj desno, onemogočite pa v nastavitvah brskalnika.

Avčinova 4: Mravlje

Hacquetova 3,5; Štihova 1,3,5,7,9,11; Avčinova 4,6
Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Avčinova 4: Mravlje

OdgovorNapisal/-a edin » 05 Sep 2012, 23:54

Na Avčinovi 4 so se pojavile mravlje... mislim da gre za faraonke. Na vhodu se nahaja seznam podpisnikov, ki so prijavili težavo. Ko se zbere večinski delež lastnikov-podpisnikov, bo upravnik naročil deratizacijo.
Nekaj osnovnih podatkov o teh mravljah sem pobrskal na spletu:

Faraonska mravlja delavka je velika od 1,5-2mm rjavo rumene barve s temnim zadkom,samci so dolgi 3mm črni in krilati,faraonska mravlja kraljica je dolga 3,5-6mm temno rdeče barve in ima vrsto kril.Zaradi pogojev v katerih živijo se lahko razmnožujejo celo leto.Gnezda naredijo na nedostopnih mestih ,kjer je v bližini voda in hrana.Lahko je to v razpokah sten,ob električni in vodovodni napeljavi,v raznih aparatih,TV,tiskalnikih,kartušah,izolaciji hladilnika in še bi lahko naštevali.Faraonske mravlje se v primerjavi z drugimi mravljami poleg sladke hrane prehranjujejo tudi z beljakovinsko hrano (meso,maščobe,siri....),pa tudi z mrtvimi žuželkami,zato je zelo pomembno ,da skrbimo za higieno in sproti čistimo površine.Faraonske mravlje niso samo nadležne so tudi prenašalke bolezni saj je dokazano ,da prenašajo mikroorganizme ,rade tudi grizejo kožo predvsem pri majhnih otrocih.Da bi zatrli faraonske mravlje moramo tretirati vsa mesta in priti do gnezda. Pri nadzoru faraonskih mravelj je priporočljivo poiskati strokovno pomoč.

Vir

Prispevkov: 12
Pridružen: 28 Avg 2012, 13:58

Re: Avčinova 4: Mravlje

OdgovorNapisal/-a Jaren » 16 Sep 2012, 21:54

Pozdravljen,
po mojih izkušnjah se faraonke naseljujejo v jašku za vodovodne cevi, kjer je primerna temperatura in dostopnost do virov hrane po celi hiši. Najzanesliveje se jih da znebiti na ta način, da se vsi prehodi iz jaška v stanovanje in vsi mogoči prehodi iz sobe v sobo pošpricajo s strupom, ki ima zapoznel učinek. Na ta način delavke strup zanesejo v gnezdo in ga okužijo tako, da pogine tudi matica. Pod vse prehode štejejo veliki in mali prehodi. Pošpricati je treba okoli vrat, oken, elektičnih, telefonskih in TV vtičnic, prebojev stene za vodovodne cevi in kanalizacijo. Isto velja tudi za skupne prostore. Najboljše je, da dezinsekcijo naredijo profesionalci. Pomembno je, da to naredijo v vsej hiši, od strehe do kleti. Pomembno je tudi čez tri mesece postopek ponoviti. Če nekdo v hiši sabotira, je uspeh vprašljiv. Strup za mravlje seveda ni zdravilen, hkrati pa naj ne bi bil škodljiv za toplokrvna bitja. Osebno mislim, da se splača teden dni, dokler je treba strup pustiti pri meru (tekočine, ki se posuši in pusti na površini belkaste sledi), malo popaziti na otroke, da ne tacajo povsod in ne ližejo prstov.
Na podoben način mi je na neki drugi lokaciji, kjer je v hiši sedemdeset stanovanj (kjer še zdaleč ne bi vsi dovolili dezinsekcije), uspelo odpraviti faraonke v stanovanju tudi z biokilom.

JP

Jaren

Vrni se na Kare IV

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost