OPOZORILO: Ta spletna stran uporablja samo lastne piškotke (phpbb3). Zbrišite jih lahko spodaj desno, onemogočite pa v nastavitvah brskalnika.

Menjava upravnika

Splošni sektor
Prispevkov: 4
Pridružen: 27 Sep 2012, 21:54

Menjava upravnika

OdgovorNapisal/-a jakal » 13 Feb 2013, 19:33

Pozdrav vsem.

Že lep čas se poigravam z idejo, da bi zamenjali upravnika v bloku.
Ali za to potrebujem soglasje lastnikov našega vhoda oz. bloka, ali je upravnik vezan na kare?

Upravnik je Reyan in ja, sem 100% prepričan, da nas izdatno goljufa.

Kakšna ideja?

Site Admin
Prispevkov: 126
Pridružen: 12 Avg 2012, 18:16

Re: Menjava upravnika

OdgovorNapisal/-a edin » 14 Feb 2013, 10:04

Pozdravljeni!

Za menjavo upravnika na zakonit način skorajda nujno potrebujete pomoč pravnika ali notarja. Poleg tega pa še nekaj prostovoljcev, saj je potrebno izvesti kar nekaj organizacijskih manevrov. Zavedati se morate, da v primeru da menjava ni izvedena na zakonit način lahko pričakujete tudi tožbo.
Za začetek bi bilo morda smiselno sklicati sestanek nadzornikov, razpraviti problematiko in predložiti upravniku rešitev. Če do rešitve ne pride in so razhajanja prevelika pa lahko razmislite o menjavi upravnika. Pri tem svetujem temeljit premislek, saj med upravniki gotovo obstajajo kartelni dogovori, vplivajo tudi na zakonodajo, zato se lahko zgodi da se tudi po menjavi znajdete v isti situaciji.

Dolgoročno je po mojem mnenju potrebno, da se etažni lastniki organiziramo v interesne skupine, ki bi predložile svoje amandmaje ob spremembah zakonodaje. Tako bi morda dosegli več kot z vsakokratno menjavo upravnikov.


Stanovanjski zakon (v prilogi)

60. člen
(odstop od pogodbe o opravljanju upravniških storitev)
(1) Etažni lastniki lahko kadarkoli odstopijo od pogodbe o opravljanju upravniških storitev z odpovednim rokom najmanj treh mesecev, ki začne teči od dneva vročitve odpovedi upravniku. V tem roku morajo izbrati tudi novega upravnika.

(2) V primeru, da upravnik krši zakon ali pogodbo o opravljanju upravniških storitev, lahko etažni lastniki odstopijo od pogodbe brez odpovednega roka.

(3) Sklep o odstopu od pogodbe sprejmejo etažni lastniki na način, ki je določen za določitev upravnika.

(4) Upravnik lahko kadarkoli odpove pogodbo o opravljanju upravniških storitev z odpovednim rokom najmanj treh mesecev. Odpoved pogodbe mora upravnik sporočiti na zboru lastnikov ali s pisnim sporočilom, ki ga pusti v hišnem predalčniku vsakega etažnega lastnika in objavi na oglasni deski večstanovanjske stavbe. Odpovedni rok začne teči z dnem, ki je naveden na odpovedi.


Pravilnik o upravljanju večstanovanjskih stavb
http://www.uradni-list.si/1/content?id=93454

4. člen

(odpoved pogodbe o opravljanju upravniških storitev)

(1) Pogodba o opravljanju upravniških storitev je veljavno odpovedana, ko sklep o odstopu od te pogodbe podpišejo lastniki z več kot 50% večino po solastniških deležih. Sklep iz prejšnjega stavka se lahko sprejme s podpisovanjem listine ali se zabeleži v zapisniku zbora lastnikov.

(2) Eden od lastnikov, ki ga pooblastijo ostali lastniki, mora upravniku poleg same odpovedi s priporočeno pošto vročiti tudi sklep iz prejšnjega odstavka. Odpovedni rok začne teči z dnem vročitve sklepa.

(3) Če pogodbo o opravljanju upravniških storitev odpove upravnik, mora pisno odpoved vročiti vsakemu lastniku v njegov hišni predalčnik in jo objaviti na oglasni deski.

(4) Kadar je lastnica stanovanja, poslovnega prostora, garaže ipd. (v nadaljnjem besedilu: posamezni del) pravna oseba, se odpoved naslovi na njen sedež.
Priponke
Stanovanjski zakon.doc
Stanovanjski zakon
(445 KiB) Prenešeno 2970 krat

Prispevkov: 1
Pridružen: 29 Jun 2013, 07:14

Re: Menjava upravnika

OdgovorNapisal/-a peticija » 29 Jun 2013, 07:20

V Državni zbor je že vložena peticija za spremembo zakonodaje, ki določa način odpovedi upravniku.

http://www.delo.si/gospodarstvo/potrosn ... andat.html

Vrni se na Predlogi za odpiranje novih tem

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost